renoveren-verbouwen

1: Bepaal je budget

Het klinkt misschien logisch, maar dit is de belangrijkste stap: het budget bepaalt tenslotte je mogelijkheden en dus de grootte van je plannen. Niets is immers teleurstellender dan verwachtingen die niet stroken met de mogelijkheden. Heb je een aardige spaarpot opgebouwd, kun je een bedrag lenen bij de bank of is het mogelijk om je hypotheek te verhogen? Onderzoek jullie financieel mogelijkheden. Bezoek ook eens de site van het Nibud voor een goede voorbereiding.

2: Maak een programma van eisen & wensen

Maak voor jezelf een lijst van je eisen & wensen en hou daarbij altijd je doel voor ogen. Wat wil je verbouwen? Wat is de reden van je verbouwing? Wil je meer luxe of een uitbreiding van je woonruimte? En stel je hoge eisen aan het afwerkingsniveau? Aan de kwaliteit van de te gebruiken materialen? Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor duurzame materialen? Of mag het eenvoudiger en dus goedkoper zijn? Geef ook aan hoe belangrijk je deze eisen/wensen vindt, wat is écht noodzakelijk en wat kan eventueel komen te vervallen?

3: Zoek een interieurvormgever

Een interieurvormgever helpt je om de ideeën die je hebt te vertalen naar een ontwerp. Door haar ervaring en kennis kan ze je ook helpen om een beter inzicht te krijgen in je wensen & eisen. Maar ze geeft je ook duidelijkheid over de mogelijkheden die bepaald worden door praktische taken, zoals bouwkundige mogelijkheden of beperkingen. Na één of meerdere gesprekken met jou, gaat ze aan de slag met het schetsontwerp waarin ze alle eisen & wensen schetsmatig verwerkt. Dit bespreekt ze met je. Pas nadat je goedkeuring hebt gegeven, werkt ze alles uit tot in detail.

4: Zoek een aannemer

Veel aannemers hebben een specialisatie. Er zijn bijvoorbeeld aannemers die met name ingezet worden bij duurzame bouw- of verbouwprojecten of bij de verbouwing van monumentale panden. De keuze uit aannemers is heel groot. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kan een interieurvormgever je helpen. Wij kennen veel aannemers in de buurt en kunnen daarom goed inschatten welke aannemer geschikt is voor de klus. De prijs is daarin belangrijk, maar zeker niet het het enige belangrijke. Betrouwbaarheid, een prettige communicatie en een goede kwaliteit van het werk zijn minstens zo belangrijk.

5: Het (ver)bouwen begint!

Tijdens het verbouwen heb je regelmatig contact met de aannemer om te bepalen of alles naar wens verloopt. Veel mensen kiezen ervoor om een architect of bouwbegeleider in te schakelen bij het begeleiden van het bouwproces. Hierdoor heb je de garantie dat de verbouwing ook volledig volgens wens en ontwerp gebouwd wordt. Omdat dit specialistisch werk is, wat de volledige aandacht van een deskundige verdient, besteed ik dit onderdeel uit aan professionals die nauw samenwerken met mijn bureau. Je kunt er dan ook van op aan dat de bouwbegeleider dezelfde regels en waarden hanteert als mijn bureau. Uiteraard blijf ik nauw betrokken om eigen ontwerpdetails te controleren in het werk.